קטגוריות
מאמרים

ההיסטוריה של חקר ניוון מקולרי: קבוצת מדענים מסכמת 25 שנות מחקר

בשנת 1997 ניוון מקולרי הקשור לגיל (AMD) היה מצב רפואי לא מובן והרופאים שטיפלו בו הציעו למטופליהם מעט תקווה לטיפול שיציל את ראייתם. אבל במהלך 25 השנים האחרונות, ההבנה של החוקרים השתפרה באופן משמעותי, וטיפולים להאטת התקדמות המחלה נמצאים כעת בשימוש נרחב.

בארצות הברית אושר רק לאחרונה הטיפול הראשון בעולם ל-AMD יבש, זאת לצד אפשרויות נוספות לטיפול שנמצאות באופק. פרופסור רובין גויימר ויחידת המחקר המקולרית שהוא עומד בראשה, מילאו תפקיד קריטי במאמצי המחקר הבינלאומיים שהובילו להתקדמות רבה בטיפול ב-AMD.

כדאי גם לקרוא: הבזקים בעיניים – ממה זה נובע (PVD עיניים)?

בשנת 2022, קבוצת החוקרים ציינה 25 שנות מחקר וחגגה את הישגיה לאורך הדרך. בניסיון להנציח את ציון הדרך החשוב הזה, אחות המחקר מלינדה קיין, חברה ותיקה בצוות המחקר, שיתפה את זיכרונותיה מעבודתה ביחידה למחקר מקולרי.

הנחת היסודות לחקר תופעת הניוון המקולרי

פרופסור גימר הקים את יחידת המחקר המקולרית בשנת 1997. AMD משפיע על המקולה – החלק המרכזי של הרשתית הממוקם בחלק האחורי של העין וגורם לראייה מרכזית מטושטשת. AMD זוהתה רק לאחרונה כמחלה תורשתית, והמטרה העיקרית של היחידה למחקר מקולרי הייתה למצוא את הגנים הקשורים למצב כדי ללמוד על האופן שבו ניתן לטפל בו.

אחות המחקר מלינדה קיין, שהייתה חברה ביחידה מהיום הראשון, הצטרפה לפרופסור גיימר במטרה לאתר אנשים שמתמודדים עם המצב הרפואי המתואר. "היינו נפגשים פעם בשבוע, נוסעים ברכב מסחרי גדול, לפעמים נסיעות של שלוש שעות, רק כדי למצוא אנשים שמתמודדים עם המצב הזה", מספרת מלינדה. "האנשים שביקרנו בבתיהם היו תמיד מסבירי פנים – ביצענו בדיקת ראייה מהירה, לקחנו דגימת דם גנטית קטנה וצילום של החלק האחורי של העין".

שנות המחקר הרבות של החבורה תרמו לצבירת ידע קריטי שעזר בסופו של דבר להצביע על המנגנונים הגורמים למחלות רשתית. לצד זאת, הגילויים אליהם הגיעה הקבוצה תרמו בעקיפין גם לתחום המחקר הגנטי. "הצוות שלנו גדל והתמקדנו בניסויים קליניים", ממשיכה מלינדה. "הצוות שלנו היה מעורב במספר ניסויים קליניים שהובילו לאישור של כמה תרופות חדשות המשמשות כעת לטיפול במצב מייאש זה."

"חשנו גאווה הישגים שלנו"

הצוות כולו ומלינדה בתוכו חשים גאווה על הישגיהם המשמעותיים ועל התרומה האדירה של מחקרם לפיתוח טיפולים אפקטיביים למחלות רשתית. לדבריה, כולם מסכימים כי זוהי לא העת לסיכומים וכי הם צופים פני עתיד ומקווים ש-25 השנים הבאות יהיו מלאות גם הן בתגליות מדעיות שיקדמו את היכולת לרפא לחלוטין את תופעת הניוון המקולרי.