בין שלל תופעות הלוואי שמגיעות עם ההריון ולאחר הלידה, הופעת טחורים היא אחת הנפוצות ביותר. מעל ל-20 אחוזים מהנשים סובלות מטחורים במהלך ההריון ובימים שלאחר הלידה. הטחורים הם למעשה ורידים שמתנפחים באיזור פי הטבעת ויוצרים כאבים, דימומים, צריבות וגירוי באיזור. ישנם טחורים חיצוניים שבולטים מאיזור פי הטבעת וניתן להרגיש אותם במגע עם האיזור וישנם טחורים פנימיים שהם כואבים יותר ודורשים טיפול צמוד של פרוקטולוג.
השכיחות של הופעת טחורים בהריון ולאחר לידה נגמרת בגלל עומס על הורידים באיזור הישבן בגלל משקל הרחם. ככל שההריון מתקדם הלחץ על כלי הדם והורידים באיזור הוא גדול יותר. בנוסף, בחודשים האחרונים של ההריון ולקראת הלידה יש חוסר בפעילות גופנית, ישיבה ממושכת וצריכת נוזלים מעטה אצל נשים רבות. כתוצאה מכך הלחץ מתגבר והטחורים מופיעים. במהלך הלידה עצמה יש לחץ גדול מאד על איזור הישבן והלחץ הזה יכול להוביל להופעת טחורים גם לאחר ההריון, בימים הראשונים לאחר הלידה ועד שבועיים לאחר מכן.
איך למנוע ולהקל על הופעת טחורים בזמן ההריון ולאחר הלידה?
ישנן דרכים לצמצם ולמנוע באופן מוחלט הופעה של טחורים במהלך ההריון. נשים רבות נוטות במהלך החודשים האחרונים להריון להפסיק את הפעילות הגופנית בגלל עייפות ותשישות.
למעשה, פעילות גופנית סדירה דווקא בחודשים האחרונים של ההריון, בצורה מבוקרת, יכולה להמריץ את מחזור הדם ולהקל על הלחץ הפיזי על איזור הישבן – הליכה, יוגה מתאימה לנשים בהריון, תרגילי התעמלות קלים שמבוצעים פעם או פעמיים בשבוע ועוד פעילויות ספורטיביות המתאימות לנשים בהריון יכולים לצמצם את הופעת הטחורים או למנוע אותה באופן מוחלט.
תזונה נכונה יכולה להפחית גם כן את הופעת הטחורים. סיבים תזונתיים, ירקות, פירות וכל דבר אחר שתורם לפעילות תקינה של המעיים יסייעו להפחית את הטחורים. בנוסף, מומלץ להתייעץ עם רופא לגבי לקיחת הויטמינים והמינרלים השונים כיוון שנטילת ויטמינים מסויימים, בעיקר כמוסות ברזל חזקות מאד, כפי שנהוג במהלך ההריון, יכולה דווקא לעודד הופעת טחורים.
הקפדה על היגיינה היא חשובה לכל אורך ההריון וגם אחרי הלידה והיא עוזרת כמובן למנוע טחורים. חשוב להקפיד על רחיצה יומיומית ועל הגיינה באופן קבוע. ניתן למצוא היום תכשירים שמסייעים לשמירה על הגיינה באיזור פי הטבעת ובכך לצמצם את הופעת הטחורים ולמנוע אותה.
טיפול בטחורים במהלך ההריון ולאחר הלידה
במהלך ההריון יש צורך בפנייה לרופא הנשים או לפרוקטולוג כדי לקבל טיפול נגד טחורים. לרוב ימליץ הרופא על תזונה נגד עצירות ושטיפה של האיזור או שימוש במגבונים מיוחדים. אם זאת, לא כל המשחות המוצעות מתאימות לנשים בהריון ולכן חשוב להתייעץ עם הרופא לפני נטילת טיפול שלא סוכם עליו. לאחר הלידה ניתן בהחלט להיעזר במשחות שונות שניתנות עם מרשם רופא. בנוסף, ישנם פדים מיוחדים שמכילים מגנזיום וידועים כמסייעים להפחתת תופעות הטחורים.
אם התופעה לא עוברת לאחר מספר ימים מיום הלידה, כדאי לפנות לפרוקטולוג להמשך טיפול. במידה ויש דימומים או כאבים קשים, יכול להיות שהפרוקטולוג ימליץ על טיפול אגרסיבי יותר. בין שיטות הטיפול הנהוגות כיום ניתן למצוא קשירת טחורים, צריבה של הטחורים, הזרקה של חומר ממיס ואם כל זה לא עובד ניתן גם לעבור ניתוח כירורגי להסרת הטחורים. אם זאת, הניתוח מתקיים רק לאחר שכל השיטות האחרות לא עברו ובעיית הטחורים לא חולפת. רוב הנשים מדווחות על הקלה משמעותית בין שישה שבועות לעשרה שבועות לאחר הלידה ורובן נפטרות מהטחורים תוך שבועיים מיום הלידה.